obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych?-wyjątkiem jest nabycie gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób. Prawo do odliczenia przysługuje podatnikowi wykonującemu usługi transportowe, jeśli posiłki przeznaczone są do podania podczas podróży jego pasażerom.(podst. prawna art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT)A co z cateringiem? Podatek naliczony z tytułu nabycia usług cateringu może podlegać odliczeniu. Interpretacja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 27.02.2019 r., znakIBPP1/4512-52/15-2/MN: „Ustawa o podatku od towarów i usług nie definiuje ani pojęcia usług gastronomicznych, ani pojęcia usług cateringowych. Posiłkując się definicją zawartą w Słowniku Języka Polskiego PWN przyjąć należy, że usługa gastronomiczna polega na przygotowaniu i podaniu posiłku na miejscu, w którym jest on przyrządzany, tj. w restauracji czy innym lokalu. Catering oznacza natomiast dostarczenie przygotowanych posiłków w miejsce wskazane przez zamawiającego, np. do siedziby Spółki. Uwzględniając klasyfikacje PKWiU oraz definicję ww. pojęć stwierdzić należy, że usługi cateringowe stanowią odrębne usługi od usług gastronomicznych i z uwagi na odmienny charakter tych usług nie można uznać, że do usług cateringowych znajdzie zastosowanie ograniczenie w odliczaniu podatku naliczonego, o którym mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy”.
Paweł Terpiłowski, radca prawny, ECDP TAX Mazur i Wspólnicy sp.k.